22 забавни и оригинални сватбени идеи

Не е нужно да похарчите цяло състояние, за да превърнете сватбата си в уникално и незабравимо изживяване. Напротив напоследък най-лъскавите церемонии, на които сме присъствали, често предизвикват по-скоро иронични усмивки, отколкото възторг сред гостите и без да искат, се вписват перфектно в главата „откровен кич“. Къде-къде по-добре е този специален ден да носи твоя личен почерк и да бъде прекрасен повод приятели и роднини да си прекарат вихрено и да запазят цветни спомени за дълго след това. Ето малко подсказване от нас, оттам нататък сте Вие с бъдещата Ви законна половинка. Не забравяйте да освободите въображението си, защото това е вашият звезден миг и единствено вие имате правото да сте негови режисьори.

Съчетайте цветята в средата на масата

Едно в букетче в средата на всяка маса няма да направи кой знае какво впечатление, а пък специалните цветни аранжименти са скъпо удоволствие, което не всеки може да си позволи. Същия ефект ще постигнете с няколко обикновени стъклени вази с различен размер и форма (тънка и висока, правоъгълна, тумбеста), които можете да намерите за два-три лева по сергиите на пазара или в някое малко магазинче. Сложете в тях цветя от една и съща гама: рози, лалета и божури все в бледорозово. Така ще получите хубав резултат с малко цветове.

Направете промяна в тоалета

Вземете пример от Бритни Спиърс и Мелания Тръмп, които се преоблякоха във втора, по-секси и смела рокля за партито след официалната церемония. Ако Ви се струва твърде голямо разточителство да се сдобиете с цели два тоалета, които след това няма да носите, има и по-икономичен (но също така ефектен) вариант. Просто за гражданското или църквата си ушийте късо вталено болеро, което стига до под гърдите и изглежда като част от роклята. А след това го махнете, за да разкриете разкошно деколте, ултратънки презрамки и голи рамене.

Зарадвайте повече момичета

Ако искате да ощастливите повече от неомъжените си приятелки, сдобийте се с букет, който се разпада на няколко съставни части. Докато е цял, той изглежда съвсем нормално и по никакъв начин не си личи, че когато го хвърлите зад гърба си, ще се раздели на няколко отделни китки. Така повече дами ще имат възможност да хванат своя късмет.

Подберете засищаща храна

Преборете с роднините си да не се сервира традиционното кръчмарско меню от овчарска салата, ролца по чешки и свинска пържола. Таке ще имате възможност да организирате сватбата си на коктейлен принцип. Далеч по-стилно е, а и ще можете да впечатлите гостите си с разнообразие от интересни предложения. Но не се увличайте. Сьомга, скариди и дроб от треска несъмнено са неща, които звучат луксозно, но шансът да са пресни, добре приготвени и наистина вкусни е сравнително малък. Освен това едва ли ще нахранят някого, а определено ще вдигнат достатъчно цената на куверта. Затова заложете на по-прозаични, но харесващи се ордьоври като например миникренвирши в бутер-тесто.

Направете мини филм

Сигурно поне веднъж сте попадали на епична тричасова видео творба със заглавие: „Сватбата на най-добрия ми приятел“. Касетката обикаля всички присъствали на великото събитие и обикновено се гледа на fast forward дори от самите младоженци. Вместо това накарай оператора да хване най-хубавите моменти и след това да ги монтира по интересен начин (по възможност без преливащи се кадри, в които твоето лице избелява на фона на букет от рози – ужас!). Може да помолиш някого от приятелите ти, който го бива в това, да напише готин текст, който да монтирате към филмчето. Времетраене: не повече от 40 минути.

Изберете вашата музика

На този ден през гражданското сигурно ще минат още доста двойки. А сватбеният марш ще звучи точно през 20 минути. Защо не се разберете с милите лелички с твоята любов да влезете в залата хванати под ръка под звуците на друга музика (освен, ако, разбира се, не държите да чуето точно тези ноти). Добър избор са инструменталните версии на класики от 20 век като: For Once In My Life на Стиви Уондър, Your Smiling Face на Джеймс Тейлър, Can't Help Falling In Love With You на Елвис Пресли.

Поръчай течни предястия

Ако искате поне един по-различен акцент в менюто, поръчайте да Ви приготвят малки течни изненади в шотове: пробвайте например с таратор и испанската студена супа гаспачо.

Направете официално-неофициални покани

Напоследък много двойки избират доста помпозни покани с много сгъвки, изкуствена дантела и т. н., забравяйки, че все пак по традиция става въпрос за правоъгълно парче хартия, чиято цел е просто да обяви добрата новина и даде на гостите практична информация. Спестете скъпите модели, защото е възможно да не впечатлите кой знае колко с избора си. В самия текст накарайте фирмата да редува печатни с ръкописни букви. Курсивните шрифтове звучат твърде официално, но пък стандартните могат да придадат на поканата твърде хладен и офисен вид. Златната средата е да изпишете повечето неща печатно, като отделиш вашите имена и тези на кумовете в красив ръкописен шрифт.

Контролирайте DJ-я

Проверете предварително с каква музика разполага и му дайте ясни указания, от които не бива да се отклонява в никакъв случай. Иначе рискувате да изпълни 1:1 типичната сватбарска програма. Сигурно няма да се мине без “Бяла роза”, но по-добре да пропуснете солидния уклон към Бони М и италианската музика от 60-те и 70-те. Подберете песните, които наистина ви харесват, за да дадете ясна представа на човека какво да пуска. От там нататък всеки добър професионалист знае как да изправи всички на дансинга.

Подари нещо забавно на приятелките си

Стандартните подаръци за гостите често са кичозни и почти винаги представляват предмети с ниска практична стойност. Можете да ги спестите поне на най-близките си приятелки, като изработите за тях фланелки с готини кадри от моминското парти. Сложете отпред една снимка от началото на купона, когато всички сте свежи и нагласени, а отзад друга – от разгара на веселбата. Можеш да бъдеш убедена, че ще запазят този спомен.

Разрешено за домашни любимци

Защо пък любимото Ви четириного същество да не изживее вълнението на този ден? Пригответе специален нашийник за Вашето куче и изберете между приятелите си негов настойник – някого, който го обича и няма да се сърди, че ще изкара една част от сватбата с каишка в ръка. Когато горкото животинче се умори и започне да лае прекалено настойчиво срещу някоя леля, просто го приберете вкъщи.

Погрижете се за краката на гостенките си

Ето един начин дансинга да не опустява нито за миг: донесете кошници с ефектни лъскави китайски чехли от различни номера, така че ако поискат жените да могат да свалят убийствените си токчета.

Поискайте по-интересни снимки

Помолете фотографа да Ви направи черно-бели фотоси с лек жълтеникав оттенък, които носят ретро-шик. Или вместо замръзналите снимки с кумовете, родителите, третите братовчеди и прочие конфигурации до безкрай, го накарай да снима хората в движение, така че отделни фигури да не са на фокус – сякаш преминават през кадъра. Този тип фотография е модерна в последните години и от нестандартния й ефект са се възползвали много звезди.

Организирайте десертен кът

Обикновено десертът на сватбата е ясен – тортата, която младоженците разрязват заедно (и около която се въртят разни традиционни игри с омазване на половината гости). Но по информация от кетъринг фирмите, с които се допитахме за този материал, доста булки напоследък искат в даден момент някаква част от ресторанта да се обособи като десертен ъгъл, където се сервират плата с отбрани сладкиши и съответните напитки: коняк, Beiley's, Amaretto (както и пури за мъжете). Друг вариант е за по-късните часове на сватбата да направите ориенталски кът, отрупан с възглавници, свещи и наргилета.

Добавете нещо лично към масите

Ако имате голяма сватба с много маси, обикновено всички те са номерирани за удобство на настаняващите. Вместо цифри можете да сложите табелки на места, където сте били с любимия Ви и са ви се случили хубави неща. Например настанете най-близките си приятели на маса „Боровец“, защото там сте купонясвали яко заедно. Или неомъжените двойки на „Созопол“, където той ти предложи да сключите брак.

Направете първия танц по-секси

Това е моментът, в който всички погледи са прилепени към вас. Много е вълнуващо и романтично... но понякога и малко сладникаво. Защо не започнете с балада, която насълзява очите на гостите, а по-средата да превключите на нещо по-горещо, като да кажем, латино парче?

Забавлявайте се истински

И накрая не забравяйте, че все пак цялата идея е да се забавлявате, а не да сте на тръни дали всичко ще мине добре. Само вие двамата може да прецените кога да свърши купонът. Ако искате да продължите до малките часове в някой клуб с приятелите си – ОК. Но никой не може да ви обвини, ако предпочетете да се оттеглите, след като си тръгнат повечето гости и се отпуснете във ваната с чаша шампанско в ръка. Така де, кой е казал, че първата брачна нощ е отживелица?

3 пъти „Да“ на традициите

Разбира се, че искате сватбата Ви да е стилна и модерна, но ето за какво ще се наложи да се съгласиш със старата школа.

 • Поздравяването на гостите
  Там ще има страшно много хора, но ще се наложи да минете с младоженецът по масите и да поздравите всеки един, като му благодарите че е дошъл. Възможно е дори да не познавате някои от присъстващите, но доброто възпитание повелява персонално внимание към всички (дори и съпруга на съквартирантката от университета на майката на твоя мъж).

 • Ритуалите (или поне част от тях)
  Свекървата може с години да е мечтала да захрани с хляб и мед снаха си, така че дори този ритуал да Ви се струва глупав и излишен, не бива да го показвате. За по-крайни елементи от „традиционната“ сватбена церемония като подскачащ петел и танц с печено пиле (според региона) можете да бъдеш непреклонна и да кажете твърдо „Не“.

 • Тостовете
  Традицията повелява, че кумът и бащата на булката трябва да вдигнат тост, а все по-често към тях се присъединяват и самите младоженци, наред с пълния комплект родители. Само че добре е да се ограничите дотук. Всеки друг желаещ да се изяви с прочувствена наздравица може да го направи на своята маса, без достъп до микрофона.
 • Булката-чудовище
  Представата, че това е Вашият ден и имате право да се глезите, е остаряло клише. Всеки път, когато Ви се прииска да се наложите за нещо, замислете се как ще се чувстват хората около теб. Майка Ви иска да си сложи розов костюм, който не се връзва с букета Ви? Това, че ще се усеща красива на твоята сватба е по-важно от дизайна на семейните снимки.

www.cosmopolitan.bg