Feng Shui в кухнята

Древното учение feng shui (в превод - вятър и вода) има за цел търсенето на баланс между човека и средата, в която живее. Според feng shui жизненото пространство трябва да бъде организирано така, че да се оптимизира човешката дейност, като в същото време се създават условия жизнената енергия да се възстановява ежедневно.

Кухнята е центърът на препитание в едно жилище и според feng shui символизира  здраве и благоденствие. Ето защо това пространство трябва винаги да бъде чисто и подредено - идеалното място за работа и успех. Връзката храна - успех е очевидна. Само ситият, в добро здраве човек има енергия да създава, да печели.

Подредбата на мебелите е от изключително значение за това основно помещение. Ударението е върху мястото на печката/пещта, символизираща храната. На китайски език думата храна звучи по един и същи начин като думата богатство/благосъстояние.

Печката/пещта трябва да е разположена така, че човекът, който готви, да вижда цялото помещение. Той не бива да бъде смущаван или изненадван, за да не изпусне, разлее или счупи нещо или за да не направи грешка в готвенето. Печката не бива да е в ъгъл, защото така готвачът ще бъде ограничен в движенията, в свободата си. Основно правило е водата и огънят да не се смесват. Ето защо печката, чешмата и хладилникът трябва да са разположени по диагонал и никога един до друг. Печката не бива да е срещу прозорец, защото гледката също може да разсее готвача, а оттам позитивната енергия, която въплътява той и неговото занимание да "изтече"  навън.

Цветовите решения в кухнята са от решаващо значение. Цветовете се представят главно чрез пода и тавана, тъй като стените най-често са покрити от кухненските шкафове и уреди.

Дървеният под е незаменим, защото олицетворява тясната връзка със земята и носи духа на традицията. За пода на една сравнително голяма стая изберете земни тонове или цветът на огъня. Едноцветните пастелни тонове са идеални за по - малки помещения, защото уголемяват оптически пространството. Кухнята допуска декоративно боядисване (чрез четки, гъба и т.н.).

Идеалният начин да внесете цвят във вашата кухня е чрез кухненските съдове, рамката на прозореца или перваза на пода. Идеален цветен акцент е купата с плодове върху кухненската маса.

Комбинацията синьо - бяло е много подходяща за една кухня. Това е класическа комбинация и освен това е традиционна за китайското грънчарско изкуство. Белите шкафове "осветяват" помещението и символизират чистотата и реда, докато синьото символизира знанието - много важен аспект на готварското изкуство.

Feng shui допуска в кухнята да има изложени повече предмети от бита - ножове, тенджери, тигани, хаванчета, глинени съдове, както и  сурови хранителни продукти - боб, ориз и т. н. , в прозрачни съдове.

Приготвянето на балансирана храна и използването на натурални продукти в кухнята пък спомага за постигането на вътрешен баланс и добро качество на живот у обитателите на дома.