Какъв ден да изберем за сватбата си?

Бракът се осъществява с Божията намеса... И това не са само красиви думи, самият живот го потвърждава. Всеки си има своите причини, за да каже “да” в ритуалната зала – хората не се събират случайно, пък не се и разделят също случайно. В последно време много двойки решават да се обърнат към астролог с въпроса: “Кога е най-подходящо да се оженим?” И това никак не е рядкост. Правилният избор на дата за бракосъчетанието играе все по-голяма и важна роля.

Неслучайно древна мъдрост гласи: “Избирай не само подходящ партньор, но и подходящ ден за брак.” И макар че датата на сватбата да не е стопроцентов залог за щастлив семеен живот, изборът на сполучлива дата за брачната церемония увеличава (или съответно намалява) шанса да се създаде благополучен брак.

Хороскопът на момента на подписването в ритуалната зала влияе на бъдещите отношения на съпрузите. Основни критерии при избора на дата на сватбата се явяват годината, месецът, денят и предполагаемият час на тържеството.

Всяка година си има своите особености

Съвременните младоженци са убедени, че да вдигнеш сватба във високосна година означава да обречеш брака си на провал. Защото има солидни доказателства, че на много хора високосните години се отразяват неблагоприятно – повишава се конфликтността, смъртността... Но ако се обърнем назад към историята, може да се открие съвсем различна картина.

Наистина в миналото веднъж на всеки четири години младите хора избягвали да посещават сватове, в дома на невестата не се организирали празнични веселби. Но това съвсем не значело, че влюбените не могат да се венчават. И което е най-забележителното, инициативата да се сватосват поемали... девойките.

Оказва се, че високосната година навремето се смятала за година на булките, които можели сами да си изберат годеника! При това да се откажело на девойката при сватосването било допустимо само в най-редки случаи, но за такива не са се запазили даже спомени.

След високосната година според поверието следвала годината на вдовиците, след която идвала годината на вдовците. Някои свързват тези поверия с ужасните времена на войните, така дълбоко залегнали в съзнанието на хората.

Но миналото си е минало, не бива да робуваме на стари предразсъдъци!

Май – да, май - не

Открай време май се смята за най-неблагоприятния месец за сватба. Съществуват и редица народни поговорки в тази връзка. Но с какво е свързано това суеверие, почти никой не знае.

Цялата работа е в това, че май е месец, в който кипи селскостопанска работа. И поверието е тръгнало именно от селата, откъдето по принцип произлиза и целият славянски фолклор.

Пролетта се е смятала за лошо време за сватби. А това имало своите основателни причини - за да не пречат любовните отношения на младите на работата по отглеждането на реколтата. Както се казва, любовта идва и си отива, но всеки ден се налага да ядеш. Затова насрочвали сватбите едва след като реколтата бивала прибрана, предимно през септември-октомври.

Но все пак вече живеем в други времена, затова вероятно не си струва сляпо да се ръководим от народното суеверие. Макар че за всеки случай е по-добре да посветим месец май на подготовката за тържеството.

И без това така или иначе като най-предпочитано време от годината за съвременните бракосъчетаващи се двойки се откроява лятото: дава възможност най-разнообразни плодове да разкрасяват масите, тържеството може да се организира навън, на свеж въздух, а и булката разполага с богат избор на по-леки и изящни рокли.

Ако решите да спазите и новата западна тенденция за сватбени пътешествия, също е по-добре да я осъществите под лъчите на топлото лятно слънце. Има поверие, че ако в деня на сватбата капки дъжд поръсят младоженците, това е на късмет – през целия брачен живот на младите няма да им се случи да плачат.

Формула за всеки ден от седмицата

А сега за дните от седмицата. Като неудачни за встъпване в брак винаги са се смятали вторник и четвъртък. Вторник е денят, управляван от планетата на агресията Марс, и е прието да се смята, че може да внесе в живота на съпрузите множество спорове и разногласия. От друга страна, такава двойка по-малко от всяка друга я грози риск от охлаждане на страстите. Равнодушие в такъв брак е почти невъзможно – царува или любов, или омраза.

Управляващият четвъртъка Юпитер разпалва постоянен спор по темата “Кой вкъщи е по-главният?!” Също така при семействата, създадени в четвъртък, не са рядкост съпружеска изневяра и ревност.

Сряда и събота също не са сред най-добрите дни за брак. Срядата, която се управлява от Меркурий, предполага до известна степен хладни, пресметливи отношения. Макар че, от друга страна, ако съпрузите се придържат към либерални възгледи за брака и не са склонни да ограничават свободата на партньора си, този ден може да се окаже не толкова лош.

Най-често се насрочват сватби за събота, но този ден ще донесе щастие само на този, който е готов да пожертва заради семейството и личния си живот, и кариерата си. Покровителстващият Сатурн е планета на самоограниченията и самоотричането. Ако вие жадувате за интелектуално общуване, духовна близост и реализация на сексуални фантазии, засега не подписвайте.

Но ако все пак любовта ви е довел до ритуалната зала, то брака могат да направят щастлив само взаимната вярност и готовността и на двамата съпрузи на всяка цена да съхранят семейното огнище. Най-често браковете, сключени в събота, не се оказват безоблачни, но пък са достатъчно дълговечни. Често това са бракове по сметка.

Денят на Луната – понеделник – залага много тънка емоционална връзка в семейството. Отношенията са много сложни, зависещи от безброй дреболии, от промяната на настроението и даже от колебанията на времето. Но затова пък тези съпрузи в никакъв случай не може да се определят като безразлични един към друг!

Най-добрите дни за сватба са петък и неделя. Петъкът се управлява от Венера – планетата на хармонията и мира. Тя винаги се е смятала за покровителка на влюбените. Неделя е Ден на Слънцето – прекрасен ден! Всичко, което се започва под покровителството на Слънцето, носи отпечатъка на щастието. Партньорът ви ще стане за вас източник на вдъхновение, ще ви помогне да постигнете всичко, за което сте мечтали – и в личния живот, и в творчески план, и в кариерата.

Неведоми са пътищата на планетите...

Съществуват особени промеждутъци от време, когато да се встъпва в брак, да се венчавате и да вдигате сватба е нежелателно. Преди всичко това са тези моменти, когато Венера е ретроградна, тоест когато тя се движи по небето в обратна посока. Хората, които планират да надянат брачните хомоти по това време, рискуват сравнително скоро да се разлюбят. Самият факт на такъв брак ще говори, че те още не са наясно какво точно очакват от взаимоотношенията си.

Съпружеският съюз ще се окаже в нещо подобно на картонена къщичка – без здрава основа, всичко ще е сравнително неопределено, колебливо, променливо... Периодът на ретроградната Венера ще продължи от 27 юли до 8 септември 2007 година.

Всеки астролог знае, че и в периода на ретроградния Меркурий няма смисъл да се започват нови дела и проекти, да се оформят документи. В този период документите могат да се окажат неправилно попълнени, да бъдат загубени разни справки и книжа, не са рядкост закъснения, просрочвания и разни други недоразумения.

Каквото и да се случи в ретроградния Меркурий, това събитие е сякаш лишено от енергия. Няма твърди противопоказания за женитба по това време, просто трябва да се приготвите целия ви брачен процес да съпровожда вечна неразбория, а също и да наложи известен отпечатък върху семейния живот. Общуването между съпрузите впоследствие няма да бъде така открито, както би им се искало. Периодът на ретроградния Меркурий през 2007 година ще продължи от 16 юни до 10 юли и от 12 октомври до 2 ноември.

Лунен пропуск за ритуалната зала

Обърнете внимание на лунния календар. Най-добре е да се планира сватба при нарастваща Луна – това гарантира постоянен интерес един към друг в общуването между мъжа и жената. Най-благоприятно е, ако Луната попадне в знаци на зодиака, склонни към семеен живот и партньорство, такива като Телеца, Рака, Везните. Луна във Водолей заплашва младото семейство с възможността скоро да си омръзнат и да си “кръшкат”. Луна в Скорпион или в Дева предрича загуба на съпруг при трагични обстоятелства.

Неблагоприятни за сватба се смятат 9-ият, 12-ият, 15-ият, 19-ият, 20-ият, 23-тият и 29-ият лунен ден. Идеални дни за сватба са 3-тият, 6-ият, 13-ият, 17-ият, 24-тият и 27-ият лунен ден. Останалите лунни дни се определят като неутрални.

Ако има лунно затъмнение, това е още един ден, когато не е желателно да встъпвате в брак. На всички е известна печалната история на принцеса Даяна, която се разведе с принц Чарлз в деня на лунното затъмнение. По астрологическите канони затъмнението еднозначно символизира разтрогване на брака.

На една моя позната й хрумна да насрочи деня на сватбата си именно в деня на лунното затъмнение. Как ли не я уговарях, тя се беше заинатила и казваше, че това са глупости и бабини деветини. В деня на тържеството неприятностите започнаха от сутринта. Първо булката по невнимание си скъса воала. Прикриха дупчицата по някакъв начин, но настроението вече беше развалено.

След това колата, с която тръгнаха младоженците към ритуалната зала, попадна в задръстване и те закъсняха за церемонията. Точно по време на ритуала на размяната на халките женихът изпусна пръстена на булката и го търсиха в продължение на няколко досадни минути по пода.

Младото семейство се разстрои до сълзи, гостите изпаднаха в превъзбудено нервно състояние. След това в това младо семейство се започнаха неразбирателства, съпроводени с чупене на чинии, викове, ругателства и бой. След половин година бракът се разпадна. А в началото не беше любов, не беше чудо... Но пък имаше знак от небето, който младите игнорираха. Може би, ако му бяха обърнали внимание и бяха преместили деня на сватбата, нещата биха се развили по съвсем друг начин...

Това са най-основните класически правила, но има още много други, които познава само професионален астролог. Ако имате намерение да встъпите в брак и искате всичко да мине на високо ниво, то се запишете за астрологическа консултация. Астрологът ще ви помогне да изберете най-благоприятното време за бракосъчетанието и е възможно да ви предпази от възможни неуредици и разочарования.

Но най-важното е – не забравяйте, че не е достатъчно само да се подбере сполучлива дата за сватбеното тържество, за да е щастлив семейният живот.

Ако младоженците са несъвместими един с друг относно основните области на живота, то те няма да могат да изградят хармонични и носещи радост отношения даже и при най-благоприятното разположение на планетите в специалния ден.

Ако младоженците са много различни като личности – в дома при никакви обстоятелства няма да има съгласие. Любовните отношения могат да бъдат успешни, хармонични и да преминат изпитанията на времето само ако мъжът и жената имат много общи неща, тоест ако споделят интересите, желанията и вкусовете на другия.

От друга страна, ако пък те имат много общи интереси, но не се обичат, то техният брак също няма да бъде дълготраен. Формулата за щастливия брак е взаимна любов и хармония в интелектуалната, духовната и сексуалната сфера. При наличието на подобно съчетание вероятно може да се каже, че бракът ще бъде успешен, в който и ден да бъде сключен.

www.bul-news.com