Обичаи + Етикет

Поканени сте за кръстник на сватба. Трябва да произнесете реч и това ви притеснява. Ами сега?!

Няма страшно, ще се справите, а дори може толкова да ви хареса, че да станете първите в света професионални кумове.

Някога хората са се женели веднъж и за цял живот. Затова битувал изразът "Сватба - съдба" и към тази важна крачка хората се отнасяли с цялата отговорност, стараейки се да спазват за сватбата многобройни суеверия и поверия, които и днес могат да направят семейния живот щастлив.

Предлагаме Ви още идеи за сватбени пожелания. На тази страница сме събрали тези от тях, които са подходящи за поздравителни картички за сватба. Можете да ги използвате както са, или да ги промените както Ви хрумне. Бъдете оригинални. Погледнете и тук - Пожелания за сватба.

Да отидем на сватба облечени в строго черно е нещо забранено в протокола според закона на сватбите, още повече, ако говорим за дневна сватба. Ако сватбата ще се състои вечерта е позволена комбинация от черно с друг цвят или аксесоар, като например роклята или блузата да са ви в черно и с деколте ще изглеждате много елегантен плюс подходящо колие на врата ви и вдигната коса ще изглеждате доста женствена и… коментирана (в добрия смисъл.

Смехът е здраве, а да се каже нещо наситено с хумор на точното място и точното време може да спомогне да се разчупи леда и мълчанието.

В понеделник сутринта (неделя след венчавката, вторник или сряда) водят невестата на вода на реката, на извора, на кладенеца или чешмата. От донесената вода тя дава първо на младоженеца. Полива и на останалите в къщата, след което дарува момковия род, а те съответно й връщат пари.

Сватбата винаги е в празничен, обикновено в неделен ден. Двете семейства се приготвят за него, заедно или по отделно са ходят на пазар, калесали са гости. Момковият баща е калесал кума.

На много места първото участие на младежа в коледуването и на девойката в лазаруването се считат за присъединяване към групата на младежите годни за женитба.

Обикновено сватбеното тържество протича по следната схема: първо младоженците сключват граждански брак в обредния дом на общината; следва венчавка в избраната от тях църква; тържественият сватбен обяд или вечеря се провежда обикновено в някой ресторант или в дома на младоженеца.

Оглеждането на родителите за снахи и зетьове все още съществува при арменците. Имало е хора, наречени “пишираджи”, сватовници, които са уреждали първите разговори между родителите на младите. Първо са се срещали за “връзване на дума” – хоск габ.

Както при българите, така и при евреите инициативата за женитба е от страна на момковите родители. Когато момъкът съобщавал на родителите си, че е харесвал някоя девойка и тя проявява интерес към него, тогава се извършвал годежа.

При мюсюлманите Имамът не изпълнява ролята на свещеника както при християнската венчавка, а по-скоро ролята на служебното лице при гражданския брак и само благославя младоженците. При исляма бракът е строго регламентиран договор, но има голяма доза свещена натовареност.

Щом родителите се убедят, че синът им е годен и може да се справя с жена, тръгват да търсят снаха. Открият ли подходящо момиче, започват да се пазарят. Щом се споразумеят, веднага определят деня на сватбата и всички подробности, свързани с нея.

Кумовете са главно действащо лице в сватбата. Кумството се предава от баща на син, в българската традиция кумуването е наследствено. За кум се кани кръстника, този който е кръстил младоженеца като дете. Ако нямат родово кумство или кръстник, който е кръстил младоженеца, младоженците избират кумовете си.

Ето, че най-накрая, той Ви е предложил ръката и сърцето си и Вие сте щастлива. Но имайте предвид, че предложението не е всичко. Преди да хукнете да избирате сватбената рокля, ще Ви се наложи да направите сериозна стъпка към запознанството с бъдещата си свекърва.

Все по-често в нашата българска сватба навлизат чужди обичай и традиции. Хвърлянето на булчински букет, булката да има на себе си на нещо старо, нещо синьо, нещо ново... Ние правим тези неща, но е хубаво да знаем и истинското значение на тези ритуали.

Нещо старо, нещо ново...

Кум и кума (кръстници) - главно обредно лице в традиционната сватба. Кумът винаги е женен, за предпочитане от първо венчило. Неговата съпруга е кума. В народната традиция кумството е наследствено: то представлява една трета некръвна линия на родството. За кум се кани онзи, който е кръстил младоженеца като дете.

Сватбените обичаи са свързани с второто важно събитие в живота на човека. Те се разделени на три основни части – предсватбени, същинска сватба и следсватбени обичаи.

Сватбата е най-важният семеен празник в Полша. От векове, повечето бракове в Полша започват в ранния септември и продължават през есента и зимата с изключение на коледния пост. Това е времето, когато полската работа е завършена и храната е в изобилие, за да се направи такова голямо празненство, каквото е сватбата.

Преходите от жизнения цикъл са антропологични константи, които са познати на всички хора и общества и в много култури са се развили ритуали на прехода. Те придават символично значение на пространството между една жизнена фаза и друга, на разделянето със старото и на подготовка за новото.

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на човека. Този комплекс от обреди е останал в голямата си част запазен във времето, въпреки ,че в него са навлезли някои трансформации и иновации.

Пожеланието е много важна част от подаръка за сватбата – особено ако се отнася до любим и скъп за нас човек. Често изборът му ни затруднява. Взимаме лист хартия и химикалка и ... чакаме вдъхновение. Ако искаме да създадем по-позитивна емоция у тези, които имат повод за празник – младоженците - ето няколко идеи и възможности за това какво да им пожелаем за сватбата.

Българската сватба е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, което носи в себе си многовековната история на българската душевност и бит. Сватбата е най-разточителния и пищен ритуал в българския фолклор.

Бракът е тайнство, в което младоженците пристъпват доброволно към бракосъчетание и обещават тържествено пред свещеника и Църквата да пазят съпружеската вярност. При самото тайнство, чрез благословение от свещеника, се дава свише божествена благодат.

Празничната част от сватбата започва в ресторанта. Най-добре е предварително да се уговори с водещия на сватбеното тържество, какво точно желаете. Тук Ви предлагаме най-често прилаганите ритуали.

Посрещане на младоженците

В Ритуалната зала се сключва гражданския брак на младоженците. Самият ритуал е различен във всеки град, но най-често ритуала е следния:

  • Младоженците не трябва да се виждат до сватбата  т.е предният ден всеки спи при роднини или приятели.
  • Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо, червен конец и нещо наобратно, за да не я урочасат.
  • Не бива да се носят перли, тъй като са символ на сълзите и носят нещастие.

Брак (Венчание)

Църковният брак е тайнство, при което мъжът и жената пристъпват доброволно към него, обещавайки тържествено пред свещенослужителя и пред Църквата да пазят съпружеска вярност.