Правила при планиране: 10 най-често допускани грешки (част 2)

В първата част на статията (Правила при планиране: 10 най-често допускани грешки - част 1) Ви предупредихме за 5 от най-често срещаните грешки при планиране, а именно:

  • Да правите каквото и да било...преди списъка с гости
  • Да четете на годеника си... сватбени списания
  • Да изпаднете в нервна криза, защото друга има като вашата рокля
  • Да осъзнаете, че слоновата кост не е вашият цвят...два месеца преди сватбата
  • Да се опитвате да свалите два размера преди последната проба

Във следващите редове ще обърнем внимание на още пет често срещани грешки при планирането на сватбата.

Да направите всичко съвсем сами

Проблемът: Най-много се радваме на оригиналните проекти, които двойките измислят, за да направят сватбата си уникална. Но дори и ние трябва да сложим някакви граници. Едно да вложите много от себе си, друго е да прекалите. Все пак има много преимущества в това да организирате сами сватбата си. Може да бъдете сигурни, че няма друг със същото нещо, може да контролирате бюджета си и (преди да започнете да завързвате сами 200 малки панделки) вероятно мислите, че ще бъде забавно.

Решението: Вместо да се захващате с прекалено много проекти, изберете един (или два), които наистина харесвате и вложете средства (идеи и пари) в тях. Що се отнася до другите, направете проучване и се опитайте да намерите готов вариант, който да ви хареса. С такова разнообразие от готови решения има голяма вероятност да намерите нещо, което отговаря на вашия стил – и ще ви спести много време!

Да претоварите майка си със задачи за сватбата

Проблемът: Така, можете да се справите сами – чудесно – но трябва да има някой, на когото имате доверие, за да провери повторно кетъринга, цветаря, да изглади воала с пара, и да гарантира, че фирмата за лимузини знае адреса.  Повечето булки се обръщат към добрата стара майка (сестра или кума), за да са сигурни, че нещата ще вървят по план в големия ден. Тези хора обикновено са щастливи да помогнат с всичко, което могат – но, хей, не дойдоха ли и те, за да се веселят?

Решението: Независимо колко сте притеснени, повечето организационни въпроси в сватбения ден (и деня преди това) могат да бъдат поверени на всеки компетентен възрастен, а не идват ли много такива точно за вашата сватба? Преди да връчите на майка си или на кумата списък с множество задачи, обмислете да разпределите задълженията между по-голяма група от хора – приятели, братовчеди, лели. Те ще се радват да помогнат (и вероятно ще са поласкани, че сте ги помолили), а това е страхотен начин да включите повече хора във вашия празник. Ако се притеснявате, че ще оплетете конците, вземете списъка със задачи, който вече имате и отбележете до всяка задача на кого сте я поверили. Проверете какво е свършил всеки един в даден момент и отметнете изпълнението задачи от списъка.

Друга алтернатива: Наемете професионален координатор в последните седмици преди сватбата. Те са експерти в изпипването на последните детайли, а тази допълнителна помощ ще е от полза за вас (и за вашата майка) да решите за кое наистина искате да се погрижите вие и кое може спокойно да оставите на друг. По-достъпно е отколкото си представяте – и всъщност може ли да определите цена за спестяването на този вид стрес?

Да роните сълзи за покривки, които не са в тон

Проблемът: Картичките за местата току-що са дошли от печатницата и цветът на мастилото е малко по-различен от този в поканите. Или от бутониерата на кума се подава гипсофил, което не съответства на указанията ви за мини роза. Не се предавайте, дори и най-добре организираните сватби със сигурност се натъкват на пречки. 

Решението: Когато сте се старали усърдно няколко месеца относно подробностите за сватбата, може да е трудно да се справите, когато откриете недостатък сред тях. Решението е, когато забележите нещо, да си поемете дълбоко въздух и да помислите - колко важно ще е това за мен след една година? Не след 10, дори не и след 5, а след една. В действителност повечето недоразумения, които ви причиняват толкова много главоболия няма да имат значение, когато сватбата започне (да не говорим след нея). Ако объркването е сериозно, справете се с него. Но ако е маловажна пречка, просто я пропуснете. Не може да пилеете усилията си за всяка малка криза. Подбирайте разумно битките си и така ще ги водите по-добре.

Да прахосате бюджета си

Проблемът: Определихте определена сума. Направихте проучване. Преосмислихте сумата. Започнахте да планирате ... и сега тези средства не стигат. Определянето на бюджета за сватба може да ви докара кошмари – но това не означава, че трябва да се предадете. 

Решението: Ако откриете, че сте подценили някои разходи, не се паникьосвайте. Вместо това седнете с вашия годеник и се опитайте да стигнете до конструктивно решение. Може да се откажете или да смените нещо (например далии пред рози Черна магия спестяват около 5 лева на цвят).  Ако въпреки това парите не ви стигат, може да се наложи да вземете заем. За да е възможно най-малък, помислете да вземете заем с ниска лихва или да използвате кредитна карта. И за да не се превърне това в източник на напрежение между вас двамата, съставете план за управление на заема и краен срок да го изплатите, за да не ви притеснява.

Да оставите картичките за местата за сватбената утрин

Проблемът: В момента може да ви се струва странно да имате план-скица на местата на гостите или на цялата ви декорация - подредена и готова. Но освен че ще заемат малко допълнително място в гардероба ви, няма да ви навредят – и в действителност ще ви спестят огромен стрес месец или два по-късно. Колкото повече приближава сватбата, толкова по-заети ще сте, така че е от съществено значение да си направите график (и да се придържате към него). 

Решението: Притеснявате се че сте отишли много напред в графика за планирането на сватбата? Недейте. Вие сте във възможно най-добрата позиция. Ако се захващате със задачите в определеното време (а не да вървите напред и да правите това или онова, когато имате време), може да се окаже че имате да вършите прекалено много през последния месец (или седмица) преди сватбата. А точно тогава е времето, когато нещо (или всичко) може да се случи, когато всеки ще има претенции към времето ви, а вие – вие просто ще желаете една топла вана и да се отдадете на мечти за медения месец. Ако сте сложили отметки до най-важните задачи от списъка си, вие ще имате възможност да се отпуснете и да се забавлявате на сватбата си, и в дните преди нея. Не правете грешки относно това.

Първа част на статията:

Сватба.бг