Правила при планиране на сватбата: Настаняване на гостите на церемонията

Роднинските връзки са сложно нещо. Не е лека и задачата да се реши кой къде ще седи по време на церемонията. Но сега вече не е така: ние сме тук за да помогнем.

Близки, лични и семейни приятели: къде би трябвало да седят в най-важния за вас момент? Като се имат предвид всички поканени родители, доведени родители, разведени родители, дядовци и баби и далечни роднини, определено ще ви е нужен план. Ето нашите съвети.

Разпоредителите: Кои са те?

Може да възложите ролята на разпоредители на вашите шафери, а може да помолите и някои от роднините или приятелите ви да настаняват гостите. Изпитано правило е за 50 гости да отговаря един разпоредител. Ако церемонията е в тесен кръг, може да няма нужда от разпоредители, но все пак да искате да възложите на някой да отговаря за въпросите по „деликатното” настаняване – като например майка ви и вашата доведена майка да са далеч една от друга.

Задължително е разпоредителите да знаят кой къде трябва седне – така че им направете списък!

За разпоредителите е задължително да знаят кой къде се предполага, че трябва да седне – така че направете списък! По традиция дамите се придружават до техните места. Разпоредителят предлага дясната си ръка на дамата, а нейният придружител ги следва.  (Ако са група жени, разпоредителят предлага ръка на най-възрастната от тях.) В днешно време е възприето разпоредителите просто да поздравяват гостите на вратата и да ги отвеждат до местата им, като казват: „Моля, последвайте ме.”

От страна на булката или младоженеца

Разпоредителите не е необходимо да питат гостите от коя „страна” са. (При християнските церемонии гостите от страна на булката са отляво, когато гледате отзад напред, а тези от страна на младоженеца са вдясно. При еврейските служби е обратното.) Но ако някой изкаже предпочитание да седне от едната или другата страна (много гости ще уточняват дали са поканени по линия на булката или на младоженеца), той трябва да бъде настанен, където желае. Ако едната страна има повече гости от другата, разпоредителите трябва да се опитат да уравновесят нещата, като обяснят, че всички ще седят заедно, за да имат възможно най-добър изглед.

Кой къде сяда?

Кратки отговори на най-честите въпроси, свързани с настаняването:

  • По-възрастните гости трябва да бъдат настанени по-напред.
  • Гости в инвалидни колички или с патерици трябва да седят в края на реда.
  • Първите четири или пет реда може да се запазят за най-близките и по-далечните роднини (като лели, чичовци, братовчеди и кръстници), и други специални гости, като се вържат панделки около тези редове.
  • Най-близките роднини се настаняват точно преди началото на церемонията. Братята и сестрите (ако не участват в церемонията) се настаняват преди бабите и дядовците и прародителите. Те седят или на първия ред с родителите или на втория при бабите и дядовците. Настаняването започва със страната на младоженеца.
  • Ако имате доведени роднини уверете се, че разпоредителите ги познават. Доведените родители трябва първи да бъдат съпроводени до местата им – например, доведените баба и дядо предшестват родните. Може да искате да запазите няколко допълнителни реда за доведени родители и доведени братя и сестри точно зад най-близките роднини.
  • Ако родителите на булката или младоженеца са разведени, настанете родителя, който главно се е грижил за булката или младоженеца на първия ред с нейния съпруг или неговата съпруга и настанете другия родител с неговата съпруга или нейния съпруг на третия ред. Вместо това рождените родители може да седят един до друг на първия ред или да споделят предния ред с доведените родители. Обсъдете това предварително,  за да избегнете неудобни ситуации.
  • Майката на булката винаги се настанява последна при християнските церемонии. Майката на младоженеца се настанява точно преди нея. (При еврейските церемонии родителите стоят под таломото (амвон от балдахин и цветя) с младоженците). Настаняването на майката на булката е сигнал, че церемонията всеки момент ще започне.
  • Братята на булката и младоженеца обикновено настаняват майките си. Главният разпоредител може да го направи, ако братята участват в церемонията, а може и братът да настани майка си и после да заеме мястото си сред шаферите. 

Сватба.бг