Суеверия и поверия за сватба

Някога хората са се женели веднъж и за цял живот. Затова битувал изразът "Сватба - съдба" и към тази важна крачка хората се отнасяли с цялата отговорност, стараейки се да спазват за сватбата многобройни суеверия и поверия, които и днес могат да направят семейния живот щастлив. Всичко започвало с избора на сватбения ден. За най-благоприятни се смятали нечетните числа, особено 3, 5, 7, 9 от всеки месец с изключение на май. Неблагоприятни за сватба били сряда и петък.

Особено внимание се отделяло на булчинската рокля. С изключение на булото, всичко трябвало да бъде ново, булото се заемало от щастливо омъжена роднина. Но категорично се забранявало булката да облича сватбения тоалет до деня на венчавката, иначе сватбата може да не се състои. А тъй като жената много искала да разбере как ще изглежда, се разрешавало да облече роклята, но без някой аксесоар - було, ръкавици или обувки. Смятало се, че ако тоалетът е непълен, той не е истински.

За да се запази булката от завист, булото трябвало да е червено или поне да има червена лента.

Новите обувки трябвало да се разносват целия ден в навечерието на сватбата. При това много внимателно. Не дай боже да се счупи токчето! Тогава и семейният живот ще започне "да куца" - няма да има в семейството мир и хармония.

Ако предстояло булката да мине под венчило с нови обеци, сутринта преди сватбата й ги поставяла жена, която била щастливо омъжена, за да може и младата булка също да бъде щастлива в семейния живот. А близките роднини поставяли в джобче под роклята против уроки, завита в кърпичка скилидка чесън.

Освен това, за да живее бъдещото семейство безгрижно, в обувката на младоженеца поставяли по монета под двете пети. Когато късно вечерта младата жена събличала мъжа, тези пари тя вземала за себе си. Тогава според поверието съпругът ще помни, че трябва да осигурява жената и децата си. На булката поставя ли монети само под лявата пета - за защита от изкусителя, който стои зад лявото рамо.

Суеверия за сватба

Отивайки в църквата, булката трябвало да излезе от дома, стъпвайки през прага с десния си крак, за да има повече радост в живота й. Ако го прекрачи с левия, мъжът й след това често ще "кръшка вляво".

Когато се отива към църквата никой не трябвало да пресича пътя на булката и младоженеца. За целта няколко крачки пред тях вървели приятелките или шаферите, като пресичали всякакви опити на недоброжелатели. По пътя към храма булката трябвало внимателно да следи бъдещия си съпруг. Ако той се спъне, значи не е уверен в избора си и не иска да върви към олтара. Ако стъпи в локва, може да се пристрасти към алкохола. И в двата случая булката трябва първа да стъпи на килима, постлан пред олтара. Тогава именно тя ще командва в дома и ще държи мъжа си изкъсо.

В самата църква новобрачните в никакъв случай не трябвало да изпускат нищо, иначе няма да избегнат сериозни загуби в семейния си живот. Много лоша поличба е да се изпусне венчалният пръстен - символ на вечността, преди да бъде поставен на пръста. Това предвещава, че бракът ще се разпадне.

Ако булката си изпусне кърпичката, значи ще остане вдовица. На който от двамата по-бързо догори свещта или съвсем угасне, той според поверието ще умре първи. Макар че никой не е водил подобна статистика.

След венчавката младите трябвало колкото може по-дълго да пазят мълчание, да не отговарят на поздравленията. Смятало се, че който е по-мълчалив, той ще бъде главен в семейството.

Когато булката излизала от църквата, някой от близките роднини счупвал пред нея сурово яйце, за да бъдат ражданията й в бъдеще леки, а децата - много.

От църквата младите се връщали у дома по друг път, за да не възникне у тях желание да се върнат към предишния си живот. Ако при това завали дъжд или сняг над сватбената процесия, се смятало за добра поличба - младите ще живеят богато.

Новобрачните трябвало да влязат у дома заедно, като едновременно престъпят през прага. Тогава всичко ще правят заедно, ще живеят в пълно съгласие. Още по-добре е, ако мъжът внесе жена си на ръце. Преди това пред прага слагат незаключен катинар. Когато младите преминат над него, катинарът се заключва, а ключът се изхвърля така, че никой да не го намери. Смята се, че по този начин мъжът и жената прекрачват през своя предишен "свободен" живот и в бъдеще ще са неразделни.

Преди да седнат младите на масата, три пъти я обикалят "за щастие", за да бъдат навеки заедно. След това булката трябва да счупи чиния, при това на колкото повече парченца, толкова по-дълъг ще се окаже съвместният им живот и по-щастливата ще бъде старостта. На масата новобрачните трябвало да седят изправени, да не се прегърбват, за да не се стовари върху тях товар от проблеми и несгоди.

По време на трапезата се вика "Горчиво!". Този обичай е свързан с това, че някога булката обхождала гостите с поднос. Гостът поставял на него пари за обзавеждане на домакинството, вземал стоящата на подноса чаша, изпивал я и казвал: "Горчиво!". Потвърждавайки, че е в чашата му е имало вино и той го е изпил за здравето на младоженците. След това той целувал булката. Тези, които не давали пари, просто изпивали чашата и произнасяли "Горчиво!", но без да целуват булката.

И накрая: когато подготвяли постелята на младите, поставяли възглавниците така, че те да се докосват от страната на копчетата. Това гарантирало на новобрачната любов за цял живот.

Дали да вярвате на тези суеверия за вашата сватба оставяме на вас. Но трябва да знаете, че в миналото изпълнението им е било задължително.