Сватба и символи

Все по-често в нашата българска сватба навлизат чужди обичай и традиции. Хвърлянето на булчински букет, булката да има на себе си на нещо старо, нещо синьо, нещо ново... Ние правим тези неща, но е хубаво да знаем и истинското значение на тези ритуали.

Нещо старо, нещо ново...

Това поверие идва още от Викторианската епоха (ХІХ век) и звучи така: „Нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо и сребърна монета в нейната обувка”. „Нещо старо” – това е символ на връзката на младоженката с нейното семейство и миналото. Едно от решенията е булката да носи старо семейно бижу или булчинска рокля, принадлежала на майка й или баба й.

„Нещо ново” – това репрезентира хубавото бъдеще и щастлив брачен живот. Най-често за това се избира нова булчинска рокля.

„Нещо на заем” – да напомня на младата булка, че семейството и приятелите й винаги ще са до нея, ако има нужда от тях. За случая може вземете дантелена кърпичка, шалче или бижута.

„Нещо Синьо” – символизира вяра и лоялност и датира още от далечните библейски времена, когато синьото е било равнозначно на чистота. Най-често жартиерът на булката е син.

„Сребърна монета в обувката” се слага, за да бъде живота на младоженката богат и щастлив.

Воалът

Булчинският воал скрива красотата на момичето и я предпазва от зли духове. Друго предназначение на воала датира от времената, когато е бракове са се уреждали предварително. Тогава лицето на доведената булка трябва да остане покрито, докато младоженецът не даде съгласието си за сключен брак.

Булчински букет

Носенето на букет от булката идва от много отдавна – още от Древна Елада, когато младоженките носели китка билки, символизиращи плодородие и плодовитост. Също така тогава хората вярвали, че силната миризма на цветя и подправки държи надалеч лошия късмет и болестите.

Хвърляне на букет от младоженката идва от Америка и според поверието девойката, която го хване ще е следващата булка.