Булчински букет и сватбена украса – нека бъдат необичайни!

Булчинският букет и сватбената украса от цветя са важна част от сватбеното ви тържество, независимо от това дали е малка церемония в семеен кръг или грандиозно градинско парти. Букетът на булката играе важна роля в това тържество още от времето на Древна Гърция, когато младоженките носели китка билки, като символ на плодородието и до днешната модерна сватба и на всички континенти. Вие избирате типа на букета, вида и цветята и тяхното количество.

Най-важните цветя в сватбата са тези в булчинския букет. Можете да изберете всичко от съвсем семпъл до огромен букет, от различни видове цветя и зеленина. Добре е от същия вид цветя, както в букета на булката, да бъдат и в букетите на шаферките, ако има такива, както и в бутониерите на младоженеца и кума. Разбира се, най-голям и пищен остава булчинския, а останалите са по-малки и от по-малко видове цветя. Още едно нещо, с което е хубаво да се съобразите е и цвета на роклята, както и този на шаферките. Както знаете, въпреки, че бялото си остава предпочитано като цвят, то съвсем не е единствено. Все повече навлизат цветните булчински рокли – златисти, бледозелени, светлосиньо, розови. Някои дори се спират на екстравагантно червено, сребристо, както и комбинация от няколко цвята, бродерии... възможностите зависят само от въображението ви.

Ако имате сватбена украса на колата, в църквата или на мястото, където ще се проведе церемонията, както и в ресторанта и самата маса на младоженците, то би било добре ако използвате същите цветя, както в букетите. Това разбира се трябва да е съобразено и с вашия бюджет. Ако искате да имате повече от един вид цветя, то най-скъпите сложете само в букета на булката. За мястото на церемонията може да направите само две големи аранжировки от двете страни, а за масата – една в центъра или две – в двата края или пред нея. Може да помислите и за малки вази или купи с цветя и за масите на гостите, което едновременно ще освежи интериора, а и близките ви хора ще усетят вашето внимание. Ако се интересувате от символиката на цветята при избирането им за вашия Голям ден – ето няколко подробности. Ирисът е символ на вяра и мъдрост, лилиумът и калите – истина и вярност, момината сълза – щастие. Разбира се класическата розата си остава най-романтичното от всички цветя и е израз на вечната истинска любов. Избягвайте обаче жълтата роза, която репрезентира ревността.

Има няколко основни форми букети, които флористът ще обсъди с вас. Висящият (каскаден тип) букет е традиционен за сватбената украса, но също така много романтичен. В последно време малкият кръгъл букет става все по-популярен. Интересен вариант може да бъдат и само няколко орхидеи, които да „преметнете” през лакътя си. Тук също е добре да прецените средствата, с които разполагате и да обсъдите подробно вариантите с флориста, поне няколко седмици предварително. Едно от нещата, с които трябва да се съобразите, ако разполагате с по-малък бюджет за сватбена украса е да използвате цветя, чийто сезон е в момента. Ако през есента искате букет от лалета и ириси, то трябва да знаете, че те се поръчват специално, което отнема повече време и струва доста повече.

Помислете си дали ще хвърляте букета и дали ще изпълните ритуала с вашия букет или искате да го запазите. В такъв случай си направете още един по-малък и по-семпъл, с който ще определите следващата булка. Според едно поверие е хубаво младоженката да съхрани булчинския си букет година след сватбата. Може да се посъветвате с флориста си как може да стане това.

И така, отделете малко повече време при избирането на този красив булчински аксесоар, вложете малко въображение и го направете различен и запомняш се!