Сватбени аксесоари - було, наметало и диадема

Важно е да се обърне внимание на аксесоарите, които да бъдат в унисон с цялостната ни визия в сватбения ден. Булката е нужно да бъде възможно най-семпла, елегантна и красива. Тя трябва да избягва дългите и масивни обици, гривни, часовник или огърлици в много цветове. Никакви пръстени освен брачната халка, тъй като се счита за лош вкус.

Като обща норма булото не трябва да бъде по-важно от роклята и трябва да е в унисон с нея. Не е толкова лесно да се намерят два еднакви бели цвята главно защото материите са различни. Дължината на булото зависи от предпочитанията, но да се избира и от гледна точка на удобство. Има късо, дълго и средно дълго було, с един или два пласта, със семпла или сложна бродерия. За да изберете, трябва да имате в предвид няколко неща:

На висок ръст ще отиват всички видове. На по-нисък ръст отиват късо и средно дълго було, но никога по-дълго от равнището на талията.

Ако роклята е широка и без бродерия, можете да използваш було със същата дължина за церемонията, а след това за празненството в ресторанта да го смените с по-късо или да го махнете.

Ако роклята има шлейф или горната част на роклята (бюстие или корсет) е с бродерия, която е добре да се вижда, препоръчваме късо и възможно най-прозрачното було.

За да определите броя на пластовете на булото: ако сте по-ниска, ще е добре късо двупластово було с напълно прибрана и вдигната коса, с цел да изглеждате по-висока. Ако сте по-висока от младоженеца, не използвате много обемисто було.

Съвременното було

Късото и обемно було е перфектно за младите и дръзки булки; с дължина под ханша и украсено с пера - за високите и предизвикателните; а за тези, които искат да бъдат "умерено модерни” - един цветен акцент.

Диадемата, царицата на сватбата

Една много стара традиция счита булката за царица за един ден и от там обичаят да се слага диадема на главата й. В миналото в Западна Европа са били привилегия само на кралските и знатни особи, но днес много от булките си позволяват да ги имат в сватбения си ден. В България венците в миналото и короните в църквата днес играят ролята на диадемата. Въпреки това някои булки предпочитат диадемата да ги придружава през целия ден.