Сватбени покани

Безспорно сватбеният ден е един от най-важните в живота на жената. Това е нейният ден, в който дори най-скромното и свито момиче се превръща в принцеса. Всичко на този ден трябва да е като в приказките, или поне според вкуса на своята приказна принцеса. Сватбата може да е пищна, може да е семпла, може да е в ретро стил или по последна мода, но със сигурност трябва да отговаря на мечтата на булката.

Тържествената церемония, украсата и приповдигнатото настроение са само част от картината, с която свързваме сватбеното тържество. Но това, с което истински го запомняме са споделените емоции и топло отношене на най-близките ни. Те всъщност са тези, които ни показват смисъла на подобни тържества, съхранили традициите през годините.

Красивата сватбена покана, поднесена елегантно е идеален начин за съобщаване на предстоящото събитие. Различни разновидности на сватбени покани бихме могли да намерим почти във всеки булченски магазин. Дали ще бъде издържана в класически стил, в нежнобели елементи на цветя или по последни модни тенденции - с фигурални мотиви, добре е тя да бъде съобразена с цялостния стил на сватбеното тържество.

Поканите са първото нещо, върху което трябва да се помисли, когато решим, че ще има сватбено тържество. В днешно време има най-разнообразни покани. Може да изберете от китайски със златни и сребърни сърчица и да раздадете, на когото срещнете, да пратите изцяло еко покани само по имейл или пък да предпочетете ръчно изработени покани. В случай разбира се, че булката не е изработвала през моминските си години покани вместо чеиз.

Към сватбените покани биха могли да бъдат поръчани и картончета за означаване местата в ресторанта в същия стил. Като нова тенденция при изработката на сватбени покани се наблюдават т.н. видео покани, които в най-общия случай представляват заснети в ретроспекция кадри от живота на тези, които в крайна сметка са и основните виновници за предстоящия празник. 

Различни сюжети и идеи биха могли да бъдат вложени в изработката на сватбени картички, когато те са създадени от креативен и млад екип,.безкрайни биха могли да бъдат разновидностите ако са под формата на клип. Но когато говорим за сватбена покана, обикновено си представяме - изящна, с нежна декорация и най-вече... от хартия. Така че когато става въпрос за покани и то сватбени, традицията повелява...

Добре е да бъдат поръчани 2-3 месеца преди церемонията.

Кого да поканя?

Не винаги е възможно да е поканят всички, които искаме, и решението за това кого да поканим и кого-не се взема от двойката младоженци и техните семейства. Това зависи и от паричните средства, с които разполагаме и от характеристиките на тържеството. Така че, преди всичко останало, решете колко хора ще бъдат поканени и след това мястото, където ще се проведе сватбата и всички останали подробности.

За да бъде крайния списък на поканените уравновесен, може да включите пропорционален брой поканени от роднините, приятелите, колегите, т.н. от всяка една от двете страни. Най-добрия вариант да избегнете списъкът с гостите да бъде нескончаем е да поканите само тези, с които наистина желаете да споделите този важен за вас ден. Всички останали може да поканите на кафе или да видят къщата ви след като се върнете от меден месец.

За да има ред в изпращането на поканите и за да не ни убегне нито една подробност, най-добре е да си направим списък с поканените гости, където да вписваме всички данни за тях. Може да направите този списък в Excel или Word и да прибавите една колона за тези поканени, които са потвърдили, че ще присъстват.

Възможно ли е да си спестиш спорове?

Винаги ще има някой, който няма да е доволен или който ще е обиден от това, че не е поканен. И най-правилния начин да известиш за сватбата си е първо, да информираш семейството си и най-близките си роднини (винаги лично), след това, най-добрите си приятели (с покана), и по-късно всички останали.

Приятелите на родителите ни и далечни роднини

Никога не се чувствайте задължени да поканите, например, онези приятели на вашите родители, с които сте се запознали в детските си години. Много родители настояват да бъдат поканени техните най-добри приятели или колеги. Освен ако родителите ви не плащат сватбата ви или имате важна причина да ги поканите, не го правете ако не искате наистина. Същото се отнася и за далечни роднини или познати, само защото те са ви канили на тяхната сватба. Ако вашата сватба ще бъде в тесен кръг, хората ще ви разбират и няма защо да се сърдят.

Половинките на поканените гости

Поканата невинаги е за двама души. Нужно е да уточните предварително, ако човекът, когото каните желае да доведе своята половинка. В този случая, уточнете в поканата, че тя е за него и „придружител” или изпратете и друга покана за него/нея.

Да поканиш своя бивш приятел/ка

Помислете много добре дали ако го/я видите на своята сватба, това няма да предизвика някакво по-странно чувство у вас или у вашата половинка. Помислете също дали би ви харесало вашата половинка да направи същото? Помислете и обсъдете идеята си със своята половинка.

Да оптимизираме списъка с гости

Можете да поканите неженените си приятели/ки и роднини без техните половинки. Предложете им да седнат на една и съща маса и ще видите колко ще им хареса идеята. Що се отнася до децата – поканете най-близките и само ако часа и мястото, където ще се проведе сватбата са подходящи. А що се отнася до колегите ви – правилото е да поканите всички или никой. Добър вариант за тях е да ги почерпите преди или след сватбата.

allforwedding.wordpress.com

www.svatbata.bg