Типове силуети на булчински рокли и видове деколтета

Силуетът отразява цялостния вид на булчинската рокля. Това е най-важният елемент, върху който трябва да се фокусира, защото формата на роклята е нейната основа. Силуетите за булчинските рокли могат да се разделят на четири основни вида.

Силует Бална рокля - Ball Gown

Това е най-традиционният силует, обикновено е комбинация от подходящ корсаж прилепнал по тялото, съчетан с пищна пола. Известна е като тип Принцеса.

Характерно за този силует е, че полага се характеризира с по-голям обем и набор в талията (набиране на плата в талията). Което я прави идеална е за слабите фигури и тези с крушовидна форма на тялото (полата скрива всичко), а за ниските жени е по-рядко подходяща (по-големият обем на полата много често визуално скъсява фигурата).

А-силует - A-Line

Това е силует с формата на буквата А - тясна горе, разширява се в гръдния кош и продължава надолу под формата на триъгълник. Това може би е най-известният вариант за пола, тъй като е подхожда за всякакъв вид тяло. Линиите на полата са винаги чисти и без да са набрани, но разбира се винаги има различни видове.

Идеална е за почти всички типове тела.

Силует тип "По тялото" - Sheath

Модерен, по-секси вариант на традиционната булчинска рокля, този силует се характеризира със слаб профил, който плътно следва извивките на тялото. Идеален вариант за високи и слаби, както и за ниски и слаби (самата форма придава дължина).

Този силует не е подходящ за тези, които искат да прикрият някоя част от тялото си.

Силует тип "Русалка"

Името на този силует се определя от формата на полата. Характеризира се с втален силует по тялото, ханша до коляното и силно разкроена долна част на полата. Особено при този силует е, че се налага роклята да бъде направена от повече от две части, което спомага за силното вталяване на роклята. Модерен, по-секси вариант на традиционната булчинска рокля, този силует се характеризира със слаб профил, който плътно следва извивките на тялото.

Идеален вариант за високи и слаби, както и за ниски и слаби (самата форма придава дължина). Този силует не е подходящ за жени със силно изразен ханш, тъй като точно този силует на полата подчертава ханша.

Видове деколтета за булчинската рокля

Сърцевидно деколте

Най-разпространеният вид деколте, чието наименование подсказва и самата му форма. Създава усещането за по-голям бюст. Тази форма на деколте е предпочитана от всяка булка с малък или нормален бюст.

За булки с голяма гръдна обиколка това деколте не се препоръчва, тъй като то ще подчертае бюста. За тези от тях, които това е предпочитаната форма, препоръчваме като алтернативен вариант да включат презрамки или аксесоар на врата. Презрамките ще създадат по-голяма стабилност и съответно изместват погледа от подчертаната големината на бюста.

Остро (V-образно) деколте

Предимството на това деколте е, че удължава силуета и издължава шията. В зависимост от това, дали булката желае да изглежда по-предизвикателно или по-дискретно, раменете могат да се оставят по-открити или по-закрити. Изпъкват очертанията на издадения бюст и добре оформените рамене. Идеално е за дръзки момичета, които са горди със своето тяло и желаят да покажат едно красиво деколте. Обикновено се избира от по-младите булки, въпреки че, ако кройката е елегантна може да бъде подходящо за всяка една булка. Острото деколте е подчертано, ако се постави дълго колие. И дискретно, ако се постави средно дълго колие, но винаги трябва да е леко паднало.

Равно деколте ("Честна дума")

Така се нарича едно много предизвикателно деколте, което оставя открити гърба и горната част над бюста.

На пръв поглед това деколте изглежда все едно ще се свлече всеки момент. Името на деколтето произлиза от шивача, който дал честната си дума, че роклята няма да се свлече по тялото.

Този вид деколте е едно от най използваните при булчинските рокли, защото освен изчистено и дискретно, е подходящо за повечето силуети. Сполучливо е за всяка кройка и стои много добре на булки с голям бюст. Деколтето позволява поставянето на по-пищно колие или гердан.

Не е подходящо за булки с малък бюст, тъй като оптически намалява бюста.

U Образно деколте

Известно още като "балерина деколте".

Нивото на деколтето може да бъде високо или по-ниско към бюста, като същата форма продължава към гърба. Подходящо за всякакъв вид бюст.

Деколте тип "лодка"

Формира права линия от едното до другото рамо отпред и отзад и стига близо до шията. То е най-подходящо за булки с голям бюст, тъй като е най-дискретно. Това е един семпъл и елегантен дизайн, който помага да се уравновеси фигурата. Може да бъде изчистено или да има бродерии, мъниста и апликации. Често се използва втори покриващ пласт от същия плат. Деколтето тип лодка е удобно за носене, може да се комбинира с различен вид кройка и ръкав. Най-подходящо е да бъде придружено със семпли бижута – късо или средно дълго колие, което да не завършва с остър връх.

Деколте с презрамки

От този вид деколте има най-голямо разнообразие, тъй като могат да се използват различни видове презрамки: тънки дебели, кръстосани... През най-топлите месеци, следобедните и нощни церемонии е подходяща рокля с тънки презрамки. За нея са подходящи було от тюл и допълнителна украса. Роклята с презрамки не стои добре на по-пълни булки, причина за това е по-голия им бюст. Не е препоръчително този вид рокли да се изработват от тежки платове, защото могат дори да скъсат презрамките.

Деколте с висока яка или яка тип лебед

Този вид деколте придава строгост и елегантност, която е подходяща за вечерни сватби в по-студени места. Стига до най-високата част на шията. Често се поставя апликации от дантела, нишки в златисти цветове и мъниста. То е прекалено формално и затова е хубаво да се комбинира с добре падащ красив плат. Трябва да се носи с прибрана коса и без много бижута. Достатъчни са едни малки обици, които обаче да не са прекалено дълги (шията да изглежда по-къса). Не трябва да се слага колие върху деколтето, няма да се откроява добре и ще изглежда претрупано.

Прочетете допълнителна информация за: